Undvik Mineralolja

För flera år sedan då jag utbildade mig till sminkös, och hudterapeut och kosmetolog, efter några år som fotomodell och intresserad i smink, så insåg jag att något stod fel  till i branschen. Man använde mineralolja, som egentligen är en restprodukt från råolja, detta hade man i ansiktet, och på händerna, ja överallt. Det föll sig naturligt att ta avstånd från syntetiska och fossila bränslen i Hudvård. Det du inte kan äta kan du ju inte ha på huden.

Vad är då mineralolja? Och varför är mineralolja ej CF – Cruelty Free?

Jo. Mineralolja är det kosmetologiska namnet på petrokemikalier, alltså råolja och syntetiska preparat. Varför använder hudvårdsbranschen så mycket av denna råolja? Det beror helt enkelt på att det är billigt att framställa även om den inte ger huden särskilt mycket mer än att vara ett utfyllnadsmedel/basämne som är billigt att sälja i dyra rosa etiketterade burkar fyllda med vatten (aqua) och mineraloljor. Men alla vi som föddes med ögon och öron att se, vet att råolja förpestar livet för djuren i haven. Genom oändliga och återkommande (Exxon Valdez) råoljespill och hemliga dumpningar i haven far många djur illa. Så om du ser något hudföretag ha ”Cruelty Free” hudvård eller smink men använder mineraloljor, så kan du vara säker på att dessa inte är seriösa. Råolja är inte Cruelty Free. Råolja dödar djuren i haven, igenom att man gör hemliga dumpningar och råoljedpill, och det är då inte CF. Råolja är däremot orsaken till att många far illa i Arabvärlden med våra krig om gas, råolja och andra mineraliska fyndigheter.

Hur kan man undvika mineralolja?

Mineralolja har många namn på innehållsförteckningar (eller inci kod som är koden på latin på  innehållsförteckningar). E nummer för råolja är E905, Vasselin, petrolatum, ozokerit o.s.v. är andra vanliga namn. Dessa och många flera namn kommer jag att lista nedan. Men först ville jag prata om vilka konstigheter som föregår inom hudvårdsvärlden: Hos Karolinska Institutet i Stockholm, har man gjort undersökningar på möss, (och jag tycker verkligen inte om djurförsök men nu är detta gjort) som får hormonstörningar och reumatism av direkt kontakt med oljan. De senare undersökningar visade också på att även människor påverkades som försöksdjuren, med hormonstörningar och reumatism och problem med autoimmuna åkommor. Man  hänvisar i en studie att man bör tvätta bort oljan så snabbt som möjligt, för att inte påverkas negativt. Om man förstör hormonsystemet så gör man ens immunförsvar och även psyket väldigt illa.

Det förekommer då väldigt konstigt, att man inom hudvårdsvärlden använder sig av mineralolja/petroleum för att värma händerna på reumatiker. Det blir ju rätt så motsägelsefullt. Råoljan används för att värma reumatikers händer, som då känns lindrande för stunden, men ingen bra lösning i längden då man enligt KI får mera reumatism och får rörelsehinder av olika slag. Mineralolja används flitigt i hela vår infrastruktur. Det är en billig olja, som inte har några vitaminer eller mineraler att ge till huden som näring. Det sägs av många okunniga hudterapeuter som har i syften med deras intressen i att sälja dyra krämer, att mineralolja är ett skyddande lager på huden. Det stämmer, men inte helt. Visste ni att förutom ungdomshormoner, så är mineralolja orsaken till acne, och många hudkomplikationer? Det förhåller sig nämligen som så att om man använder krämer med mineralolja, så kommer huden att torkas ut helt, och då börjar hormoner i kroppen tänka: Aha! Här måste vi bilda nya fettceller. Därför blir huden både torr och fet, för att mineraloljan förstör balansen i hudens egna sebumtillverkning (sebum = hudens egna återfettning). Det är den enda och mest klockrena förklaringar till varför du provar produkt efter produkt som ingen verkar ge en bra verkan av.

Mineraloljor gör också att huden vänjer sig vid hudvård. Du får smörjningsberoende. Detta fenomen kan man lätt se på flickor som nästan ”äter upp” sina läppbalsam och lipsyler. Lipsyler brukar oftast bestå av lanolin (fårfettsolja) eller petrokemiska basämnen, och dessa gör att du får smörjberoende. Men med ekologiska och veganska och vegetariska hudvårdsalternativ, så kommer näringen i frön, bark, rötter, blad, blomblad och andra delar av växten, den kommer in huden eftersom veganska hudvårdsalternativ är ”kroppsegna” dvs helt nedbrytbara. Mineralolja är inte nedbrytbar. Men de veganska alternativen de är helt naturliga. Det förekommer att många pratar om att mineraloljor är naturliga för kroppen, det är det inte. Gifter som bly finns naturligt i naturen, men det gör det inte till mindre toxiska. Precis som mineralolja och råolja, så är råoljan naturligt förekommande i naturen, det betyder inte att det inte är giftigt. Andra kemikalier som uran förekommer också naturligt i planeten, det gör det inte till mindre radioaktivt bara för att. Undvik mineralolja i hudvård. Det man inte kan äta kan man inte ha på huden.

Kika i din inci-kod (de latinska namnen på ämnen) efter dessa namn, undvik:
E 905
Isododecane
Isohexadecane
Isoeicosane
Isoparaffin
Liquid paraffin
Medicinsk vitolja
Mineral Oil
Mineralolja
Petrolatum
Petroleum
Paraffin
Paraffin oil
Paraffinum
Paraffinum durum
Paraffinum molle
Paraffinum molle album
Paraffinum molle flavum
Paraffinum liquidum
Paraffinum liquidum leve
Paraffinum liquidum tenue
Paraffinum perliquidum
Paraffinum solidum
Paraffinum subliquidum
Vaselin
Vaselin oil
Vaselinum
Vaselinum flavum
Vaseline officinale
Oleum paraffini
Ozokerit
Petroleum jelly
Polyisobutene
Yellow petrolatum
Yellow petroleum jelly

Källor:

  • Aspects of Adjuvants in Experimental Arthritis and Autoimmunity.
  • By Sandra Kleinau 1993. ISBN 91-554-3177-1: Klicka här för mer information om vad Ki anser om Mineraloljor.
  • Mångårigt bloggande om ekologisk/organisk/biologisk makeup och veganska alternativ

Produkter som vi är återförsäljare för är (använd VIP-kod: SWE000022):

Besök vår Web Shop

Vilka är de vanligaste myterna, när det gäller vegan- eller biologisk kosmetika?

Kontakta mig för sammarbeten, och bokning av en Makeup Klass, inom Skåne för priset av resor: