Tio Sanningar om Fair Trade som du måste hålla koll på:

1. ) En myt om Fair Trade är att det kommer att gör så att andra aktörer på marknaden försvinner. Ja. Det är väl egentligen det som kallas utbud och efterfråga? Om människor vill betala för att andra arbetare i andra delar av världen ska få en skälig lön, och ha rätt till fackliga rättigheter, så är det väl bra om vi använder oss av demokratiska handels former än utsugning av jordens tillgångar?

2. ) En annan vanlig myt är att det inte gör någon skillnad. Det har jag hört många vänsteranhängare säga som inte visste att FT och FT´s syfte är att skapa ett band mellan politik, och facklig kamp. Även om vänsteranhängare säger att politisk kamp och facklig kamp är nära sammanknutet, så vet man tex inte att Fair Trade går ut på att hjälpa människor att få fackliga rättigheter. Vi jobbar inte endast i Afrika eller Asien, vi reder ut hur man minskar korruptionen inom offentliga upphandlingar: Läs mera här.

Visste ni tex att många multinationella företag flyttar runt inom Asien så fort yttrandefriheten och fackförenings möjligheten bildas och blir allvarliga, så flyttar man alltså till grannländer, där man fortfarande accepterar att man förslavar människor i sweat shops. Så nä. Använd Rättvisemärkt, eller Fair Trade (FT) som det heter.

3. ) Att Fair Trade inte fungerar. Jo. Det gör det. Det som hände med idén om Fair Trade var att man från början inom kyrkliga organisationer, hade skickat mycket pengar till olika länder som ”välgörenhet”. Men välgörenhet fungerar inte. Vad man däremot såg var att människor ville handla, men de kunde inte tävla mot världsmarknadspriser. Sagt och gjort. Butiken Klotet Lund i centrala lund tex har funnits i mer än 30 år. Det handlar om långsiktiga handelsrelationer med människor som inte vill slava, men vill tjäna sin förtjänst för att kunna skicka barn till skolan! Genom att ge rimliga löner till arbetare, och bönder, kan man komma åt korruption, och barnslaveri.

4. ) Fair Trad är dyrt. Ja. Det kostar 5-15 SEK extra för tex Fair Trade Kaffe, men hur mycket kostade nu din Louis Vuitton handväska egentligen? Detta med pris beror helt och hållet på vad man värderar. Tänk på det!

5. ) Fair Trade är Kapitalism och vi vill inte se tillväxt. All tillväxt är kasst och dåligt. Nej. Handel är civilisationens vagga och vad man lägger i begreppet är att skilja på potatis och äpplen. Man kan inte tillåta Kapitalismen med tillväxt av utsugning av tredje världen, och massvält. Fair Trade går ut på att ge människor som är mindre bemedlade en chans att försörja sig själva. Det vill säga hjälp till självhjälp och väl använd tillväxt, med t.ex. egen försörjning, utan tvång till slaveri (det finns mycket slaveri kvar i Afrika) eller tvingas jobba 20 timmar om dagen på sweat shops, som är alltså en form för kapitalistisk slaveri som är accepterad. FT (FT som i Fair Trade) vill utrota all slaveri, ge barnen mat för dagen och pengar till föräldrar, så att barn slipper slava. Det finns många olika slags slavhandelsformer, som tex: Trafficking, slavar inom sexhandel, och slavar inom gruvhandeln, det finns slavar i städsektorrn, det finns många olika typer av slaveri. Vi anser att vi ska stoppa all form av slaveri, och ta bort korruptionen. Om fackliga rättigheter upprättas, så kan människor jobba för den lön de är värda. Och deras barn kan gå i skolan, och på så sätt, utveckla länder, till att bli fria från fattigdom, slaveri och korruption.

Genom Fair Trade, så kan bönder och arbetare som sagt tävla mot världsmarknadspriser. Dessutom får arbetare den lönen de förtjänar, det skapar tillväxt och dessutom får fattiga familjer råd att skicka sina barn i skolan. Många barn vill studera, och bli läkare i framtiden. Men Fair Trade ger den möjligheten som de inte skulle haft annars. Läs mera på: FairTrade.se

6. ) Fair Trade är inte tillgängligt någonstans. Det finns inte alternativ för att kunna köpa Fair Trade. Absolut så finns det alternativ. De flesta företagen börjar inse att det är en viktig aspekt att handla med Fair Trade. Och många många fler vill lära sig skapa företag som är rättvisa och etiska. Ett bra exempel på det är Fair Phone.com. Deras telefon fungera så att den är menad att fungera i längre period än vanliga telefoner, så att man slipper ”slit och släng mentalitet”, som bara skapar sopor. Deras Fair Trade projekt som handlar om att sälja telefoner där man har använt chip, utan att man har förslavat människor i silver- och guldgruvor för tillverkningen. Man har alltså handlat med material till telefonernas chipp från länder där det inte förekommer krig och därmed tex övertramp på mänskliga rättigheter!

7. ) Fair Trade är inte ekologiskt. Jo. De flesta Fair Trade leverantörer är mycket medvetna om miljön och ekologi är något som inkorporeras inom arbetet med ekonomisk-, ekologisk- och social hållbarhet. Dessutom väljer många grossister att arbeta med att märka produkter både ekologiskt och Fair Trade. Alltså Fair Trade är mycket sammanflätat med ”ekologiskt tänk”.

8. ) Fair Trade är fult designat. Nej. Titta bara på Pernille Bülows design med smycken gjorda av glas. De är vackra, ekologiska, kvinnors arbete sätts i fokus och de kan tjäna egna pengar och vara fria och självständiga! Eller varför inte ta och smaka på Ben & Jerrys goda glasser, som är vackert förpackade i jätterolig design?

9. ) Fair Trade är en handelsform som inte fungerar. Fel. Det finns ingen mening med att hålla oss, tillbaka från dualiteten som Kapitalism och Socialism innebär, det är so 1900-tal. Det finns till och med massor med multinationella ”elaka” företag som nu börjar titta på vad de kan göra, etiskt. Att handla Fair Trade kan vem som helst göra, men man måste uppfylla kriterierna, och det är det som märkningen fungerar till. Att företagen säger att man inte vet vad leverantörer gör, hör inte till 2000-tal. Starbucks och Nestle är företag som exempelvis valt att delvist göra produkter och produktion med Fair Trade, alltså icke utsugning av arbetare, eller naturresurser. Vi som konsumenter måste kräva företagen på transparens, och Fair Trade har en egen kontroll apparat, som är oberoende, och ser till så att man jobbar sig ifrån korruption och Green Washing. Man ger även oetiska företag chansen att på 4 år ställa om, det vill säga, om de har viljan att göra om göra rätt, ger man bolag en ärlig chans, att gå med i arbetet mot barnslaveri, och använder Fair Trade´s stora kontrollaparat, som fungerar mot korruption.

10. ) Fair Trade finns i för liten omfattning för att göra någon skillnad. Exemplet ovan visar att intresset för Fair Trade är väldigt stor och det kommer att växa utan att för den delen handla om Green Wash. Skillnaden beror på att vi som jobbar med FT, vi utgår från värderingar från vänstern, med att hjälpa folk få fackliga rättigheter och inte tvnigas i minimilöner som är menade att sänka företagets kostnader. Nej. Vi menar att minimilöner, är till för att arbetare, och bönder, ska minst få de skall och har rätt att tjäna. Fair Trade finns i många länder, och håller på att utökas i snabb takt. Det finns alltså en helt omättad marknad för rättvisa, och social hållbarhet. Det senaste året dök kaffe företaget Barista upp bland caféer i min hemstad, och liknande företag som Barista som tex www.lush.se eller The Body Shop kommer att bli fler och fler. Målet är att ingen skall svälta, samtliga skall ha möjligheter till studier, att lära sig om att skydda sig vid sex, att ge flickor skolgång och medicinsk utrustning till byar där det inte förekommer någon hjälp till självhjälp. Att utbilda barn så att de blir intresserade av att bli läkare, och utveckla samhällena på den nivån, som människor själva har kapacitet att skapa, för nya förutsättningar och nya Glocala (Globalt som Localt) mål, med handel som är baserad på långsiktiga handels förhållanden, så att alla kan vara med! Numera finns Fair Trade även som etiska och rättvisa offentliga upphandlingar, det pågår en dialog, för att få in Fair Trade ”tänk” med mänskliga rättigheter, in i arbetet för att minska korruption inom offentliga upphandlingar. Alla vill väl veta vart pengarna går? Det är däför som Fair Trade satsar mycket på den välutvecklade kontrollverksamheten. Vi säger inte att vi gör skillnad. Vi gör skillnad. Välgörenhet kan göra mycket, men det är lätt att ge en bonde fisk, och lättare att ge honom verktygen så att han kan fiska själv. BRA va?

Välj tex hudvård från Akamuti: www.akamuti.co.uk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *