4. Margreth Thatchers arv av mörker!

Hur kan männskoliv, värderas i ekonomiska termer, och varför har det blivit så? Någonting som jag också alltid undrat är: ”Varför välkomnas mina idéer om Fair Trade och ekonomisk hållbarhet alltid högermänniskor, men inte av människor från vänstern?” Vänstern kunde ju ha vunnit på att lita på processen som påverkar, fast på riktigt: Som när jag pratade med Vänsterpartisterna i Malmö om Social Hållbarhet, som inget annat parti kan ställa sig bakom, att det är Kapitalismen som är det verkliga och grundläggande problemet. Då blev svaret, att V inte skulle ha en klimat agenda, say what? Kapitalister tror ju att allt som handlar om pengar är ok så det är därför de håller med, spelar ingen roll om detta jag stå för faktiskt är att jag hoppas på Kapitalimens död och en övergång och faktiskt socialt hållbar ekonomi, de ser ingen skillnad, ekonomi är ju ekonomi.

Det spelar liksom ingen roll, hur mycket Kapitalismen ställer till det för människor som t.ex. i Pakistan som inte kan se himmeln pga smoggen som Kapitalisternas lyxbilar och industriavgaser skapar, och även skapar t.ex. skogsdöd. Kan man alltså bara titta bort, att Kapitalismen är det största grundproblemet när människor flyr uppenbarligen för vi är såna hycklare, att vi har krigsindustrin, tillverkare av flyktingar? När det är Kapitalismen som försörjer krigsindustrin och lyckas komma undan med deras ecoside, genom att göra vackra reklam på TV om civil ai när alla vet att Svenska Freds skriviet spalter om hur orättvist det är att ai inom krigsindustrin mördar människor, sen dessutom säger och spär på krig på TV och påbjuder att gå med på olika läger i samhället, är det ens nödvändigt?

Kan man istället bygga en ekonomi som bygger på syskonskap, solidaritet och utrota att fattigdom? Om vi tog makten med våra händer, makten och ta bort skammen bakom att handla etiskt, handla och kräva förändring med plånbokens konsumentmakt, men ändå kunna vara med i Zero Waste Movement? Om vi gjorde något så omvälvande, att vi inte ens tänkte i ekonomiska termer? Varför sålde Kapitalismen ut alla djuren och organismerna, och ekosystem? Vad om ekonomin, landsgränser och pengar egentligen är styrda, av massans samtycke? Alla vet det är lätt att lura massan, men svårare att lura en enda person. Det var ju så Hitler styrde i Tyskland, och det verkliga problemet, som vi har nu, är att det samma håller på att hända i Sverige, vi blir snart nya Tyskland, med Jimmy Åkersork i spetsen av en parad för idioter skapad av idioter. Allt som tillåter krig, och demoralisering av demokrati, är idiotiskt.

Så tillbaka till ett exempel om hur Kapitalismen fungerar: I Chile 1973 så mördades flera tusen personer, och folk blev torterade, och kvinnor våldtagna. Om nu många omkom hur kan man bara svisha förbi den delen av Latinamerika, där detta inte endast hände i Chile, utan i princip hela Latinamerika. Man ansåg att kommunismens grundidé som handlar om solidaritet, var en fara. Det var en fara mot Kapitalismen. Många chilenare, som på äldre dagar hyllar Pinochet, hyllar honom för att han lyckades ”styra upp ekonomin” och till vilket pris?

Tänk igen lite, var det verkligen värt pengarna om männskor stympades och mördades? Det finns ingenting som kommer eliminera, att det förekom mord i Kapitalismens försvar, i detta fallet då i Chile, och egentligen hela Latinamerika, där USA hade en operation som kallas: Operation Condor. Operation Condor gick ut på att mörda kommunister, och då de flesta i Latinamerika är kommunister, så handlade egentligen Operation Condor om massmord. Hur kan man försvara det? Kan de sova gott, dessa människor som försvarar Pinochet och Margreth Thatcher, som skapade denna utrotningen av latinamerikanska ådror och kunde sopa morden i Aphartheid och Opertion Condor under mattan som om ingenting hänt?

Missförstå mig rätt nu. Jag har personligen har nära vänner med familj som är överlevare av Gulag. Men Gulag var inte bättre eller sämre än vårat kära Auschwitz. Ja bara anser att ecoside, är större och värre och mycket vidrigare än vad nånsin någon av parnerna står för. Därför att mordet på vår planet sker här och nu och det är vi själva som betalar.

Vi betalar för produkter med regnskogsskövvling.
Vi betalar för plasten i haven.
Vi betalar för mjölk som produceras av mödrar, som saknar sina kalvar.
Vad kostade din senaste Louis Vuitton väska, vad betalade du?
Vad är nu priset, på att din gamle far betalar med sitt liv, till Aktieägares AB bolag inom äldre vården?

Jag anser att politikens Vänster- och Höger era är slut, när samtliga vet det är Klimatet man måste kämpa för. Samtliga vet att vänsterns och högerns politik ständigt ekar: ”Du har fel. Du har fel. Du har fel”. Det är enligt mig en väldigt semantiklös retori. Vem har rätt eller fel, bra eller dåligt, rättfärdigat eller kriminellt? Och varför? Vilket intresse finns bakom, att missbruka yttrndefriheten med koranbränning, men yttrandefriheten gäller inte för klimatets aktivister, och klimatets vänner som nu precis kommit ut ur fängelse? Martin Luther King, sade att det som Hitler gjorde, det var också ”lagligt” enligt honom, nu så kriminaliseras klimatets vänner, men inte onödiga koranbrännare. Vem bestämmer egentligen agendan? Och hur sover de gott med sig själva? Nåja. En sak vet jag. Att vara tyst är att hålla med. Det är därför som jag nu bryter min tystnad och läser ekonomi, och skriver ner mina teorier om vad vi kan ersätta Kapitalismen med, vilken metod är mest humanistiskt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *