Välfärd utan tillväxt?!

Hur skulle hållbart företagande egentligen kunna fungera? Det första problemet som jag ser det, är synen som många inom vänstern har (och även i miljökretsar) är att man anser att all handel, är Kapitalism, by default. Dock har man börjat komma med idéer, som CE – Cirkulär Ekonomi, hos Vänstern i Lunds kommun, vilket jag anser är så klart mycket bättre om den gamla idén om planekonomi, det förstår väl alla att det inte fungerar. Jag kritiserar vänstern för de har ingen egentlig ekonomisk plan på hur ett samhälle bör fungera. Pengar är ju energier. Ok. Saken är den att välfärd, är en väldigt fin tanke. Så saken är den att vi behöver välfärd, men vi behöver också ekonomisk hållbarhet, och demokratiska rättigheter.

Ett problem, som jag ser det är att många skäms för att tjäna pengar. Ja. Det är många som är desperata för pengar och sex. Det är många som skäms för att köpa ekologiska och Fair Trade prylar, för man kritiserar och de anser att det med Fair Trade, är busines, inte riktigt ”PK”. Hela vårt samhälle, och kulturimperialistiskt från amerikanska filmrullar, handlar om sex och pengar. Det finns vissa energier för detta. Men jag anser att företag som tex ZinZino gör riktigt bra grejer, de är certifierade FT och CF. Det vill säga Fair Trade, och Cruelty Free. Det finns många märkningar så konsumenterna blir ju förvirrade på vad som är äkta, och Green Wash. Jag har för mig någon berättade för mig om märkningen, lilla grodan på bananer, är från ett företag som faktiskt gjort att den lilla grodan blivit utrotningshotad, försvunnen. Flera sådana bizzarra ting berättar Naomi Kleins bok: Det här förändrar allt, Klimatet VS Kapitalismen. Hon har många bra idéer, dock är boken skriven före Greta Thunberg, dök upp, så jag upplever det finns lite luckor, så som att ha hopp och tro att alla vill göra förändringar och börja med sig själva.

Jag tycker om att Kapitalisterna insett värdet, i att satsa på gröna lösningar. Pengar och sex, har en viss energi. Det betyder inte att man inte ska kräva dem på transparens. Företag skall kunna bevisa vad deras leverantörer gör, utan att skämmas för att man inte har koll, på diverse sweatshops och andra vidrigheter som förekommer, som tex H&M som jag älskar att hata, och hatar att älska, för deras leverantörer, håller sig med etniska rensningar, och folkmord. Nu var den här filmen något år sen, men det dyker upp filmer, och dokument varje jävla år, som visar på att de har inte förändrats. Så pinsamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *