Tillväxtkritik!

Vem trodde man behöver Potatisskal som mensbinda 🩸 och sallad som öronproppar och om välstånd utan tillväxt: Idag om Tillväxtkritik! Välstånd utan tillväxt?

Vem vill se tillväxt inom (räck upp en hand):
– Regnskogsskövling?
– Plasten som hamnar i haven?
– Kalhyggen som förstör våtmarkerna?
– Asfalterade regnskogar?
– Sweatshops i Asien?
– Barnslaveri?

Osv osv osv. . . Räck upp en hand ni som vill se detta? Nä. Jag trodde visst inte det.

Vi vill se tillväxt inom Fair Trade och Cirkulär Ekonomi: Vad det är? Tänk lite. Visst låter det bra när kapitalisterna pratar om ”minimilöner”, nä ja. Detta innebär såklart att man inte får tjäna mera än minimilöner stadgarna, som ju sätts upp av storbolagen i Asien. Vad Fair Trade menar med minimilöner är ju att man inte får som arbetare eller bonde, tjäna mindre än så.

Det beror på vilka begrepp man utbyter, till vems fördel, och vem ”vem” nu är, säg: Pionjärer som Anita Roddick kom på The Body Shop! Hon trodde inte på idioterna som klankade ner hennes affär, pga ordet ”body”. Hon trodde stenhårt på FT, asså Fair Trade.

Fair Trade har en enormt BRA utbyggd infrastruktur av kontrollapparat för att se till att arbetare och bönder har det BRA, och inte bara ”säger” de har det BRA, med ”minimilöner”. Fair Trade handlar helt enkelt om schyssta villkor. Du som lever innanför murarna i Sverige 🇸🇪 tror Du det är ”dyrt” att köpa Fair Trade choklad? Vad kostade egentligen din Louis Vuitton väska, och Du säger Du inte har råd med 15 spänn för Fair Trade kaffet?

Det handlar bara om vad man prioriterar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *