Något som gjorde mig skrämd!

Jag hade skrivit en artikel, om att Kapitalismen och Kommunismen som är motpoler, till varandra, egentligen bara är två sätt att hantera pengar på. Jag blev sjukt ledsen, för om Kapitalismen vinner, så är det fan inte BRA. Det ÄR åt helvette, jag inser det som många sagt, i min naivitet, och placebo, och härliga känsla för att peppa andra, vi har en fashistisk regering ja: Jag känner mig KROSSAD.

Min goda vän Bo svar såhär: Monetära system betyder ingenting i sig självt utan vilka egenskaper du fyller det med – kapitalism eller socialism till exempel. Ok. Pjuh. Finns ingenting att ha Klimatångest åt. Jag tror stenhårt på FT, asså Fair Trade. Saken är den att många vänner säger, det är utan ”en analys”, men analysen är att man vill ha bort slaveri, som har olika form, som kapitalismen skapat: Slavar i sweatshops. Handel med barn till utnyttjande av sexuella förbrytare, det är också en sorts ”slaveri”. Det finns många som slavar. Att man blundar för detta är hemskt! Jag är bara så glad, att Dick Harrisson som är en enormt känd, historiker och pedagog, har skrivit böcker om slaveriet. Jag läste inte boken om slaveriet, men ställde mig frågan: Vågar han ta upp att prata om nutida slaveri? Ja. Han pratar om olika typer och former, som slaveri har, i nutid. Ja. Jag mailade Dick Harrisson, och han blev väldigt glad, av mina kommentarer. Här kommer intervjun som jag gjorde med Dick Harrisson: Intervju med Harrisson

Jag anser (efter att ha pratat med min goda vän Bo) att fackligt arbete för arbetarnas skull och politiska idéer hör ihopa, som att man liksom har både praktik, och filosofiskt sammanknutet. Jag skulle våga säga, att FT kan bli en ny ”ism”. Det är dock en frågan om att det inte får bli totalitärt, och skilja på begreppen, ty att det är inte totalitärt, att vara etisk, men det är totalitärt att vara för Kapitalism. Fackligt samarbete och politiska idéer som går mot Kapitalismens starka grepp, är viktiga.

Finns det ”etiska” ismer?

Jag anser att fackligt arbete för arbetarnas skull och politiska idéer hör i hopa, som att man liksom har både praktik, och tänkvärt sammanknutet. Jag skulle våga säga, att FT kan bli en ny ”ism”. Det är dock en viktig frågan om att det inte får bli totalitärt, och skilja på begreppen, ty att det är inte totalitärt att vara etisk, men det är totalitärt att vara för Kapitalism och skövla regnskog och tjäna pegar på det. Kapitalister sover ändå inte gott. Fackligt samarbete och politiska idéer som går mot Kapitalismens starka grepp, är viktiga.

Det finns en risk, med att göra ismer av etiska ting, men det är kanske bättre med Fair Trade, än pest eller kolera med dualismen med Kapitalismen och Kommunismen, det är så kontraproduktivt, att införa våld, för att försvara den ena med det andra ismer. Vi ska vara glada, att vi inte infört Islamism. andra sidan finns ju ”humanismen”. Det är 100% etiskt. FT är inte en ism, kanske. Men det är en produktionsform som värnar om människor. Vi inför Fair Trade, utomlands, och i Sverige tycker jag. Jag tycker vi kan påverka med plånbokens namn och det har ju veganerna gjort, omkullkastat hela matindustrin. Den makten som konsument som samtliga människor har kräver transparens, och företagens ärlighet, som är föga stort nu för tiden. Inför något etiskt istället.

Mer intressant läsning utlovas: www.mineralolja.info

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *