Varför Miljöångest?!

Det är självklart att vi lever i ett ekonomiskt system som inte gynnar samtliga invånare av vår planet, men det betyder inte att man inte kan påverka, som liten aktör. Se bara på veganernas helomvändning, av matindustrin. Samtliga matföretag vill sälja veganska alternativ. Gud så glad jag blir när jag ser en sådan här videon, med folk som verkligen tänkt till, och vill skapa nya produkter inom hållbarheten. Något som också är intressant att många eko reko företag säljer utan mode, eller design. Man säljer in mormors marmelucker alá Bridget Jones diary. Så trist, och tråkigt. Det lär ju inte vara säljande. Jag anser det är en skam i sig, att folk upplever det som skamligt att vara konsument, visst man behöver inte överkonsumera, men konsumentmakten är stor och jag tror inte många inser det, att vi kan, liksom veganerna, ändra på hela systemet, med utbud och efterfråga. So simple as that.

Även företagen bör starta med en förändring, och då menar jag på att det inte handlar om att lura konsumenterna med Green Wash. Green Wash händer när företag inte är transparenta, samt att de kanske har en liten avdelning för hållbarhet, men i övrigt, same business as usual, inte ”OK”. I varje bok som pratar om B2B, och hur man blir rik och säljer produkter, visar de samma dilemma: Konsumenterna har blivit kräsna. Konsumenterna har blivit kräsnare, och de vill ha svart på vitt, de vill ha svar på hela kedjan, från bonde, till produkt. Det ska vara antingen ekologiskt eller veganskt. Även välkända ekologiska och veganska företag blir hårt granskade. Min poäng, är att man kan börja med att ha lite mera positiv inställning till klimatfrågan. Det finns många som anser att systemet med kapitalismen är korrupt, därför att kapitalism innebär utsugning av jordens tillgångar. Det är sant, men vi kan inte skapa något nytt, från negativa tankesätt, och fel mindset. Det finns grupper på Facebook som berättar om nya ekonomiska system som fungerar. 

Det finns så många människor som vill väl, men vi måste omsätta det i praktiska moment. Men många är också uppgivna, av at se politiker på toppmöten, ligga och gäspa och sova. Vi måste verkligen vakna och agera, i en positiv anda. Vi har inte tid att hänga läpp, de är bråttom nu. Det är därför som jag länkade till den här underbara hoppingivande video. Förändringar måste ske i samtliga sektorer av samhället, industrin, infrastruktur och glöm inte dig själv: Som konsument har du en stor oändlig makt, men det är få som inser det. Det är alltid ”någon annan på det” tycker vi själva, och även jag, och går där och deppar. Men gör någonting: Vilken bransch jobbar du med? Och vilka saker finns där som kan bli mera hållbara för planeten, hållbart ekonomiskt, ekologiskt och socialt? Hur skulle du vilja få det att se ut istället, vad vill du ändra? Vad väntar du på? Agera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *